Google bile algoritmalarını bizim kadar yakında takip etmiyordur desek yalan olmaz hani.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yerli arama motoru konusunda çalışmalara başladığını söylemedi. Özel bir televizyon kanalının konuğu olan bakan yeni arama motoru ve yerli yazılımlar için Kanun Hükmünde Kararname ile teşviklerin verileceğini açıkladı.
Bakan Arslan, "Tabi özellikle iletişim teknolojisi, bilişim sektörü, haberleşme sektörü gerçekten dünya ile entegre olan bir sektör. Sadece lokal bir çalışma yaparsanız, dünya ile entegre olmazsanız istediğiniz verimi ve istediğiniz sonuçları alamazsınız. O yüzden kesinlikle bizim bu sektörde ister web adresleri olsun, isterse internette yaptığımız işlemlerde olsun dünya ile entegrasyondan taviz vermeden, ancak hem Türkçe karakterlerin kullanılabileceği yazılımlar, hem de özellikle yerli bir arama motorunu geliştirmemiz ülkemiz açısından çok çok önemli. Bunların çalışmalarını yapıyoruz. Bir çalışma daha yapıyoruz. Ülkemizde üretilen verileri gidip yurt dışında saklanması, depolanması, sonra ihtiyaç olduğunda tekrar başvurup oralardan alınması yerine bu verilerin ülkemizde depolanması ve ülkemizde işlenmesiyle ilgili veri merkezlerinin özellikle ülkede kurulabilmesi adına, bu konuyu teşvik etmek adına Kanun Hükmünde Kararname ile çok önemli bir düzenleme yaptık. Çok önemli bir teşvik getirdik. Eminim ki bunlarla birlikte ülkemizde hem yerli yazılımlar, hem yerli arama motoru hem yereldeki veri merkezlerinin kurulması ve Türkiye'de üretilen verilerin ve dataların Türkiye'de saklanabilmesi ve Türkiye'de değerlendirilip raporlanabilmesi çok önemli bir adım. Onunla ilgili çok önemli süreçler başlattık. Kanun Hükmünde Kararname ile ciddi teşvikler verdik. İnşallah bu konuda ciddi mesafeler alacağız" şeklinde konuştu.
Bir bakanın böyle bir açıklama yapmış olması güzel ancak bu açıklamaların ardı ve arkası ne kadar güçlü ya da sadece açıklama yaparak ve bu konuya birkaç yüz milyon dolar bütçe ayırarak yerli arama motoru yapmak mümkün müdür?
Hatırlarsınız belki daha öncede Geliyoo.com isimli biri internet sitesi yerli arama motoru gibi söylemler ile ortaya çıkmış ancak sonradan balon gibi sönmüştü. Memleket evlatlarının özellikle teknoloji nesli dediğimiz son neslin yerli arama motoru özlemi aşikardır.
Yerli Arama Motoru demeden önce dünyanın devi olan Google'ı incelemek gerekir. Şuan Google'ın değeri 600 milyar dolar, Türkiye'nin toplam ihracat ve kamu gelirleri 250 milyar dolar civarında seyrediyor. Yerli Arama Motoru Projesi için Türkiye'nin ayıracağı bütçe en iyi ihtimalle 100-200 milyon dolar gibi bir bütçe olacaktır. Hal böyle olunca Google ile rekabet edecek bir yerli arama motoru için maddi eziklikle karşı karşıya kalacaksın.
Hali hazırda Google sağladığı ücretsiz hizmetler ile milyarlarca insanı kendisine bağlamış durumda, Gmail, Adsense, Chrome, Android, Youtube vs...
Biz daha ülkemizde bir sınav sonrası sınav sonuçlarının açıklandığı gün sitelere erişimde sıkıntı yaşarken yerli arama motorunu nasıl yapabiliriz.
Ülkemizde Milli Araba yada Milli Arama Motoru denildiğinde kanından ötürü milli duyguları kabarıverir ama gereksiz bir milli hislenmedir çünkü sonunda ortaya etkileyici bir çalışma çıkmaz.
Memleketimizde yetişen büyük yazılımcılara baktığınızda Amerika'da ikamet edip, burada projeler geliştirdiğini okuyoruz. Eskiden şöyle denirdi. ''Kadirli doğumlu bir genç kanserin tedavisini buldu adama deli dediler ama adam şimdi Amerika'da çalışıyor''
Şimdi aynı şey teknoloji dünyasına mensup insanların başına geliyor. Bende ilk zamanlar Türkiye'nin en iyi Blog Yazarlarından birisi olacağım dediğimde alaya alınıyordum. Çok şükür şimdi Türkiye'nin hatırı sayılır blog yazarlarından biriyim ve bu işten ciddi paralar kazanabiliyorum.
O dönem alay konusu değil de teşvik edilen bir girişimci olsam belki çok daha büyük işlere imza atacaktım.
İlk önce elimizdeki yazılımcılara ve yazılım mühendislerine sıkı sıkı sarılıp onların üretimine destek vereceğiz.
Devletin yerli arama motoru yapmasından ziyade yerli arama motoru için geliştirilecek projelere destek vermesi daha akılcı olacaktır. Çünkü ülkemizde inanılmaz bir fikir ve beyin fırtınası hakim.
İnsanı yaşat ki devlet yaşasın mantığı ile, yazılımcıyı yaşat ki yerli arama motoru yaşasın diyerek bitirelim.
Kaynaklar ;
http://www.aramamotoru.com/yerli-arama-motoru-nasil-yapilir
Http://www.google.com