By Halil İbrahim Bayrakçı on Çarşamba, 20 Mayıs 2020
Category: Ekonomi

SANAYİYE GÜMRÜK DARBESİ

Resmi Gazete'de geceyarısı yayınlanan 2565 sayılı İthalat rejimi kararına ek kararla birlikte, 800 kalem ithal mala 30 Eylül 2020 tarihine kadar uygulanmak üzere ilave gümrük vergileri getirildi.

Liste çok uzun ve fasıl numaraları verilerek düzenlenmiş. Yüzde beşten, yüzde otuza kadar farklı farklı ek vergilere çarptırılmış 800 kalem malın bazılarını araştırdım.

Amonyum Klorür var listede mesela tekstil, boyama gibi alanlarda kullanılan bir tuzdur. Ara maddedir, %5 ek vergi gelmiş.

Dioktil ftalat var mesela listede, %10 ek vergi gelmiş bu plastik sektörünün olmazsa olmazı bir ara maldır.
Probilen polimerlerden plastik mamüllere mesela %10 ek vergi gelmiş.
Mesela basınçlı hava çekiçleri için kauçuk hortumlara da ek %10 vergi gelivermiş. Tabi bu kauçuk grubuna zam gelince contalara, rondelalara da %5'lik ek vergiler binivermiş.
Mantar tıkaçlar %18, kağıt karton selüloz %5, viskoz iplik %5, akrilik %8, seramik mamuller %10, optik camlar %10, hassas borular %5, aliminyum şeritler %7, hadde makinaları, tekstil kazanları %5, asansör parçaları gene %5, tarımda kullanılan tırmıklar frezeler %10, lehim ve levye tabancaları %7, hayvan kırkma makinaları %20, kullanılmış römorkların ithalatına %30...

Liste böyle uzayıp gidiyor. Lakin birşey çok açık bu listede: Bu ithal edilen malların hepsi ara mal ve nihai üretimi Türkiye'de olan malların girdisi konumundalar. 

Bu ara malların ithalatının güçleştirilmesi, vergi yükünün binmesi bu mallarla üretim yapan tarımdan, tekstile, mobilyadan, gözlük imalatçısına kadar bütün az biraz ne kalmışsa sanayi üretimine darbe vuracaktır.

Hani bu ekonomik durgunluk döneminde sanayimizi, üretimimizi destekleyecektik. Hani sanayicilerimiz için bu bir fırsattı. Çin'in bıraktığı üretim boşluğunu biz dolduracaktık.

Demek hepsi yalanmış...

800 kalem sanayi ara malına bu getirilen ek vergi yükü açıkça şunu göstermektedir: İthalat yapacak dövizimiz yok.
En hayati ithalatımız olan sanayi ara mallarına dahi verecek dövizimiz kalmadı demek ki, piyasalar açılıp, sanayiciler üretime başlamak için ithalata girişmeden ve ithalat için bankalardan döviz talep etmeden önce biz bu talebin önüne geçelim önlemi alınmış hükümetçe. Durum bundan ibarettir... 

Halil Ibrahim Bayrakçı

Related Posts

Leave Comments