By Kartal Yolcu on Pazartesi, 11 Ocak 2021
Category: Kültür ve Sanat

MÜZİK LAKIRDILARIM 2

Franz Schubert

Adam günlüğüne; "İnsan topa benzer, şansın ve tutkunun oyuncağıdır" yazmış.
Bir başka sayfaya da; "Gerçek bir erkek arkadaş bulan erkek mutludur. Karısında gerçek bir arkadaş bulan kişi daha da mutludur" yazmış.

Ufak tefek bir adamdı Franz SCHUBERT (yaklaşık 1.55), çevresi bundan dolayı ona " Schwammerl" yani "BIDIK" lakabını takmışlardı. Kıvırcık kahverengi saçları, küt yuvarlak bir burun, gamzeli bir çenesi vardı. Kadınlarla ilişkisi vardı ama rivayet odur ki bu sevimliliği nedeniyle kadınlar ona annelik yapmak istiyordu. 

Hiç evlenmedi, belki de bir ilişkisinde zührevi hastalık kapıp, saçlarını geçici yitirmesi nedeniyle korkmuştu evlilikten. İyi huyluydu sevilirdi ve bohem hayat yaşardı, çoğu zaman beş parasızdı. Müzikli arkadaş toplantıları olurdu ve bu toplantılara "Schubertiade" adı verilmişti. 

Çok ama çok zekiydi, önüne ilgisini çeken bir şiir geldiğinde o şiiri anında müzikli bir şarkıya çevirir, anında ilk bulduğu kağıda notaya dökerdi. Böyle 600 e yakın "LİED" yazdı. 

(LİED: Kısa şiirler üzerine yazılmış ve genellikle piyano eşliğiyle söylenen şarkılardır. Alman şarkıları arasında da halk şarkısı (vokslied) ve sanat şarkısı (kunstlied) olmak üzere iki ayrı tür görülür.)

Beste yapmak için bir piyano ya da başka bir alete gereksinimi olmazdı. tüm enstrümanlar belleğinde notaları çalar, o kağıda döker gibiydi.

Goethe'nin bazı şiirlerini de notaya dökmüş. Yine bir rivayete göre bir tanıdığı bu besteleri Goethe'ye götürmüş ancak Goethe hiç ilgilenmemiş.

Elimizde 9 senfonisi var. Bunlardan ikisi yarım kalmış. Bir de 9. senfonisi var ki, az daha bu da yok oluyormuş. Senfonilerinin hiç birini yaşarken bir orkestra ile çalındığını görememiş. 9. senfonisinin notaları da, bir başka büyük besteci Robert Schumann tarafından, SCHUBERT'in ölümünden sonra aile ziyaretinde tesadüfen bulunmuş. Robert Schumann bu eseri çok övmüş ve Mendelsshon 1839'da bu eseri yönetmiş... En önemli yapıtlarını 1824'ten ölümüne kadar olan 4 yıl içinde yazdı.

Franz SCHUBERT sadece 31 yıl yaşadı (1797-1828) ve eserleri onun ölümünden 40 yıl sonra dikkati çekebildi. Müzik bilgeleri onun eserlerinin özgünlüğünden günümüzde bahseder oldu. Neredeyse 200 yıl sonra eserleri konser salonlarında alkış toplamaya başladı.

Onun senfonilerini zaman zaman dinlerim. Bakmayın CD'lerime. Sadece dikkat çekmek için bu fotoğrafı çekip koydum. Günümüzde onun senfonilerinin en iyi yorumlayan "bence" genç Kolombiya kökenli şef Andrés Orozco-Estrada yönetiminde Frankfurt Radio Symphony orkestrası ve tüm icra edilen senfonileri Youtube'da bulunuyor. Ben bu kayıtları indirdim ve USB bellekten zaman zaman dinliyorum. Yani merak ederseniz CD almanıza gerek yok Youtube dan dinleyebilirsiniz, şefin adını ve besteciyi aratarak. 

Franz SCHUBERT müziği dinlendirici gelir bana. Klasik müzikle hiç ilgisi olamayanlara tanıdık gelecek ünlü bir bestesi vardır. (Serenad isimli bu besteyi yorum kısmına koyacağım ve bu kısa müziği sevmeyecek kimse yoktur sanıyorum)...

Related Posts

Leave Comments