By Dogan Ay on Pazartesi, 02 Ekim 2017
Category: Siyaset

ELEŞTİRİ KÜLTÜRÜ

ELEŞTİRİ KÜLTÜRÜ ve ELEŞTİRIYE KATLANMAK

Eleştiri kültürü gelişmeli diye bir fikir ortaya atıp, insanlardan eleştirmemesini bekliyorsanız ciddi ciddi düşünmemiz gerekir.
Eleştiri yıkıcı olamaz, olmamalı. Eleştirinin amacı iyiye, güzele, doğruya ulaşmak olmalı. Eleştiri eleştirilen kişinin hesabına gelmiyorsa o eleştiri yıkıcıdır, olumsuzdur, kasıtlıdır. Yalnız burada unutmamız gereken şey her değerlendirme eleştiri olmayabilir. Zaman zaman sataşma ve hakaret şekline dönüşen her yorum ile eleştiri arasına da bir sınır koymak lazım.

Son dönemlerde en çok karşılaştığımız durum bu. Eleştiriyor muyuz sataşıyor muyuz? Eleştiriye tahammül edebiliyor muyuz? Özellikle Sayın Akşener'in önderliğinde ortaya çinkaya çalışan parti ile ilgili olarak ülkücü hareketin bir kanadı kurucular kurulu veya tüzük çalıştayı ekibi ile ilgili eleştiri yapıyor. Aslında doğal olması gereken bu eleştiri hakkı nedense sayın Akşener destekçileri tarafından kabul edilemez olarak algılanıyor. Işin kötü tarafı ise eleştiri yapanların tamamının balgat yönetimi destekçisi veya aktrol olarak gösterilmesidir.

Daha ortada parti yokken eleştiriye tahammül edemeyenlerin yarın neler yapacağını düşünmek bile istemiyorum. Eleştiri galiba orada da yasak hemşehrim moduna girecek anlaşılan.

Eleştiri kültürü gelişmeyecekse demokrasi nasıl gelişecek parti içinde?

Dün söylemediniz bugün niye konuşuyor veya yazıyorsunuz demek eleştiriye açık olmadığınızın göstergesidir.

Evet bazı isimler hakkında belki dün söylenmeyeler bugün söylenecek. Çünkü yeni bir bakış açısı diye ortaya çıktınız. Yeni bir siyasi hamle olacak dediniz. Öyleyse defolu ürün kullanmayacaksınız bu kadar basit.

Ülkücüleri ikna edecek bir bakış açısı geliştireceksiniz. Onları dışlamayan ikinci sınıf vatandaş olarak görmeyen bir anlayış ortaya koyacaksınız. Hiç birşey elinizden gelmiyorsa onların gönlünü almayı bileceksiniz.

Şimdi ülkücü hareket mensupları diyerek yola çıkıp ahde vefa göstermeyip niçin eleştiriyorsunuz deme hakkınız yok.

Eleştiriyi güzelce okuyup anlayıp bir yol çiziyor mu diye bakacaksınız.

Eleştiri bir kültür işidir eleştiriye katlanmak ise iki defa kültür gerektirir.

Evet yeni oluşum için bakış açınız eleştiriye açık olsun. Kimseyi eleştirdi diye ötelemeyin.

Kraldan fazla kralcı olmayın ne olur….


Doğan Ay

Related Posts

Leave Comments