By Dogan Ay on Çarşamba, 10 Nisan 2019
Category: Siyaset

​SEÇİM VE İYİLER HAREKETİ 

(Tarafımdan sansürlenmistir)

Evet seçimler bitti. Kim kazandı kim kaybetti. Kazananlar koltuklarına oturmaya başladı. Bu tablonun içinde İYİ parti ne durumda?

Kuruluş ruhundan ve ateşinden uzaklaşan yola çıktıklarını yolda bulduklarına değişen eski hastalıkların beden bulduğu şahısların söz sahibi olduğu İYİ parti seçimlerden hüsranla mı  çıktı yoksa büyük şehirlerin kazanılmasındaki çabasıyla mutlak bir galibiyet mi elde etti? Yeni kurulmuş bir parti olarak bu seçimlerin rengiyle oynadı bu kabul edilebilir bir gerçek. Burada yeni kurulan ifadesi ne kadar yerinde acaba? Elbette reel olarak parti yeni de o partinin yönetim kadrosunu  oluşturan siyasilerin neredeyse tamamı bu ülkenin siyasi oluşumunun cambazları değil mi?

Peki buna rağmen daha başarılı olunabilir miydi? 
Niçin daha başarılı bir görüntü ortaya konulmadı? 

Bunun sebepleri aranıp bulunmalıdır. 

En güçlü bölgelerde dahi ineden bir tane il kazanılmadı? Mersin ili genelinde 154 bin oy 116 bine düştü ( il genel meclisi baz alınmıştır) niçin? Halbuki Mersin İYİ Parti açısından güçlü yerlerden biri değil miydi?

Iç Anadolu bölgesinde yaklaşık %2 oy kaybı yaşanmıştır. 
Bu sonuçlara bakıldığı zaman İYİ Parti kendisini belli oranda Turkiye’nin belli bölgelerine sıkıştırmıştır. 

Bu bir açmaz değil midir?

Bu noktada araştırılması üzerinde düşünülmesi gereken sorulardan bazılarını sıralayalım:
Öncellikle İYİ Parti’ye destek veren kitle kimdir? Sorusu araştırılmalı. Görünen o ki kırsal kesim ile köprü tam olarak kurulamadı.
İYİ Parti alternatif parti olarak ortaya çıktı.  Oysa seçim sonucunda daha cok kendini MHP ile kıyaslama noktada buldu.  Başarı MHP’yi oy oranı olarak geçmek midir?
Halbuki İYİ Parti kendini  iktidar alternatifi olarak düşünmesi gerekmiyor mu? 

Bu düşünce nasıl sağlanmalı? 
İktidar alternatifi olabilecek bir yapı için hedef sadece bir başka partiyi geçmek midir? 

Bunu yazarken İYİ Parti başarılı veya başarısız diye yargılama yapmıyorum. Ortaya bir vizyon misyon konulması gerektiğini söylüyorum. İYİ olmak yetmez İYİ düşünmek IYI tahlil yapmak sonuçları IYI değerlendirmek gerekir diyorum. Eski hastalıklı düşünce buraya da sinmesin istiyorum.

Karşınızda bir ideoloji var, yıllardır aynı çizgide  işlenen, toplumun bir kısmına yerleşmiş yaygınlaşmış , besleneceği ortamı harikulade bir şekilde ayarlamış bir sistem var. Bu sistem ile meşru demokratik mücadele hangi ölçütler ortaya konularak yapılacak? İttifaklar ile hedeflenen iki partili sisteme destek olunmuyor mu?

Çizginiz olsun. Tarzınız olsun. STK'larınız olsun en önemlisi ortaya konulacak bir ideolojiniz olsun. Bu ideolojinin adını koyun. Merkez sağ  demek yetmiyor. Merkez sağ oynak bir ifade. Makyavelist bir düşünce sisteminin süslenmiş adı merkez sağ. 

Konunun uzun uzun üzerinde düşünülüp yorum yapılıp sonra da masaya yatırılması gerekir. Aksi taktirde adı İYİ olarak kalır…

Muhabbetle kalın efendim. 

Doğan Ay 

Related Posts

Leave Comments