1919 öncesinde Türk Milleti'nin içinde bulunduğu kötü durumu, kötü gidişatı hatta bir milletin yok olma ile karşı karşıya kaldığını bir tek Mustafa Kemal mi gördü?
Mustafa Kemal Paşa'nın Atatürk olma yolundaki ilk adımı her ne kadar 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışı gibi gözükse de pek tabi bunun öncesi de vardır.
Kasım 1918'de işgal altındaki İstanbul'a gelişinden Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışına kadar ki 6 ay bu yolun ilk adımı için hazırlanma aşaması, Kasım 1918'den önceki 4 ay da durumun vehametini iyice görüp karar verme aşaması diyebiliriz.
Peki o gün Türk Milleti'nin içinde bulunduğu kötü durumu, kötü gidişatı hatta bir milletin yok olma ile karşı karşıya kaldığını bir tek Mustafa Kemal mi gördü?
El-Cevap: Hayır!
Mustafa Kemal Paşa Samsun'a çıkmadan çok önce Trakya Türkleri'nden bir avuç Türk Paşaeli'nde ses verdi sonra İstanbul'da içinde kadınların da çokça olduğu mitingler düzenlendi daha sonra Anadolu'da kaymakamlar, müftüler, çiftçiler hatta çeteler bu kötü gidişata, işgale baş kaldırdı en sonunda İzmir'in işgali üzerine başta Giresunlu Çepni Türkleri olmak üzere bütün Anadolu ve Rumeli Türkleri'nden sayıları çok az da olsa bir avuç Türk Evladı sadrazama ve padişaha ihtar, işgalci devletlerin konsolosluklarına da tehditkâr telgraflar gönderdiler ve "gavur"un Türk'e biçtiği kefeni giymeyeceklerini gerekirse bağımsızlık yolunda can vereceklerini açıkça belirttiler ve silahı olan silahla, kalemi olan kalemle, kağnısı olan kağnı ile, parası olan para, taşı olan taş, sopası olan sopasıyla emperyalist güçlere karşı durdular ve Millî Kıyâm'ı başlattılar...
Saygılarımla...
Murat ÇALIK