By Sevginaz Hamevioğlu on Salı, 27 Mart 2018
Category: Tarih

TÜRK, ATATÜRK VE BOZKURT

Afrin harekatına katılan Mehmetcik ve güvenlik güçleri Bozkurt işareti yaparak ' Kızıl Elma' hedefini işaret etmesi, Bozkurt, Kızıl Elma nedir, ne anlama geliyor gibi soruları gündeme taşındı. Akabinde bütün siyasiler Bozkurt işareti yapmaya başladı. Türkün savaşçılığını, gurur ve onurunu, özgürlüğünü temsil eden Bozkurt ruhu, Fırat Kalkanı ve Afrin harekatlarının moral, motivasyonu olarak er meydanında..

Türkler, gelenek ve göreneklerine, töresine ve özgürlüğüne düşkün, teşkilatlanma becerisi yüksek bir bir millet olduğundan, tarihçiler tarafından da Bozkurda/Kurda benzetilmiştir.. 12 - 15 bin yıllık tarihe sahip olan Türkler; bayraklarına, otağlarına, kılıç ve kamalarının kabzalarına Bozkurt motifini işlemişlerdir. Destan ve hikayelerinde (Türeyiş, Bozkurt, Ergenekon gibi ) Bozkurta yer vermişler, kendilerini Bozkuta/ Kurda benzetmişlerdir.. " Kurt kocayınca köpeklerin maskarası olur. Börü, börü tez ol yürü..." benzeri sayısız atasözüyle kendilerini kurtla özdeşleştirmişler.

Milletlerin kendini ifade ettiği sembolleri vardır. Milletlerin kültür öğelerini ifade eden bu semboller; kültürlerinin genetik kodları hakkında bilgi verir. Bozkurt Türk hakanlarının zafer işaretidir.Türk destanları Bozkurtu, ata, rehber, kurtarıcı olarak anlatır. Kurt başlı sancaklar kağanlık (hakanlık) alametidir, Hunlar, Gök Türkler ve sonrasında kurulan Türk Devletlerinde kullanılmıştır. "Hun, Kıpçak, Peçenek Türkleri ise bu işareti "Ben Türküm" manasında da kullanmışlardır.

Kültür; "bir milletin, dili, sanatı, dini, hukuk ve ahlakı, duyguları, inançlarının toplamıdır. Bir milletin kültürü diğerinden farklıdır. Aynı dine mensup milletlerin dini algılayış biçimleri, ibadet tarzları dahi farklılık gösterir fakat kültürleri aynıdır..

Bozkurt Türkler için bir büyük ülkü ve kültür unsurudur. Türkler atı ve demiri savaş aracı olarak kullanarak devrinin silah sanayii üstünlüğünü kazanmış, yüzyıllarca geniş bir coğrafyaya hakim olmuştur. Türk'ün her gittiği yerde huzur ve adaleti getirmesi Türk Cihan Hakimiyeti ülküsüdür. TCH ülküsü İslamiyet'in kabulüyle 'İ'lây-ı Kelimetullah' manevî kimlik kazanmıştır..

Türkler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldiğinde, bir Bozkurt'un çıkarak yol göstereceği ve kurtaracağı ümidini taşır. Gazi Mustafa Kemal Kurtuluş savaşında bir Bozkurt olarak ortaya çıkmış, yok olmanın eşiğindeki millete Türklük bilincini aşılayarak Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurmuştur. Milli bilinci ayakta tutmak için Bozkurt sembolünü; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Armasına, Türkiye haritasına, TBMM'ye koydurmuş, Bozkurt Cumhuriyet Marşını yazdırmıştır..Bozkurtlu paralar, pullar ve tebrik kartları bastırmıştır. Harp Okullarının, Türk Ocaklarının amblemine koydurmuş, ressam İbrahim Çallı'ya Ergenekon'dan çıkış tablosunu yaptırmıştır. CHP' ye Bozkurtlu afiş bastırmış, TCDD'nin Bozkurt ve karakurt lokomotiflerine, Türkiyat Enstitüsü amblemine, Türkiye İdman Cemiyetleri broşürüne ve Güreş Federasyonu logosuna, gazetelere, dergilere Bozkurt amblemini koydurmuştur. Atatürk'ün kullandığı Bozkurtlu eşyalar ile diger belgeler Samsun müzesinde görülebilir.

Alparslan Türkeş, "Bozkurt" işaretini Ülkücü gençliğin sembolü olarak yeniden hayata geçirmiştir. "Serçe parmak Türk'tür, işaret parmağı İslam, arada kalan boşluk cihan, üç parmağın birleştiği nokta ise mühürdür. Türk İslam Mührünü Dünyaya vuracağız…" sözleriyle hedef belirlemiştir. Nihal Atsız' ın neredeyse her Ülkücünün başucu kitaplarından olan " Bozkurtların Ölümü" ve "Bozkurtlar Diriliyor" adlı ölümsüz eserlerini anmadan geçmek olmaz. Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Elçibey'in 1991 yılında Bakü'de bir milyon kişinin katıldığı mitingde yaptığı Bozkurt işaretide tarihe ve Atatürk'e muhteşem bir göndermedir.

Sevgiler ve Saygılar
Sevginaz Hamevioğlu 

Related Posts

Leave Comments