Akşam sıralarıydı. Bir yangın haberi aldık, hatırlar mısın? Daha dündü, annemizin çiçekli bahçesinde oyunlar oynuyorduk, şen şakrak duygular içindeydik, daha dündü, hatırlar mısın?
Tarih 8 Ocak 2017
Saat, akşamın gündüzü geride bıraktığı dakikalardı. Acayip soğukların yanında yükseklerde elli santimetre kadar kar vardı. Bin metreden başlayıp yalçın yamaçlar oluşturup iki bin, iki bin beş yüz metreyi bulan ormanlık alanda müthiş bir yangın çıkmıştı. Daha dündü, çevir başını, bak yahu! Hepimiz birer bebektik, çiçekli bahçesinde emekliyorduk annemizin, hatırlar mısın? Hatta penceremize bile mini mini bir kuş konmuştu, zorla kendini zorla, inanıyorum ki hatırlayacaksın!
Tarihin 8 Ocak 2017'yi gösterdiği o akşam saatlerinde yanmıştı Sürmene, Sürmene'nin doğa harikası sarı çamlardan hasıl ormanı. Çok küçüktük, bebektik; ama yine de biliyorduk orada yanan şeyin bir bitki topluluğu, koskocaman bir orman olduğunu. Annemizin koynunda uyanıp çiçekli bahçelere doğru emeklemeyi denesek de farkındaydık, yanıyordu Çamburnu. Adı üstünde "Çamburnu".
Yanıyordu yanıyordu!
Neden yandı?
Nasıl yanar?
Kar yağarken bir orman niçin yansın?
Bu nasıl iştir, su yanar mı?
Niye yansın, nereden başladı yanmaya?
Ne kadarı yandı?
Kar vardı ormanda, üstelik kışın tam ortası, akşamın soğuğu başlamışken -soruyorum sana- hangi ağaç izin verir buna?
Sorduk sorduk sorduk!!
Defalarca sorduk!
Daha dündü, annemizin koynunda süt emerken soruyorduk bu soruları, hatırladın mı? Çiçekli bahçeler şahittir, orman yanarken çok ağladık! Ağaçlara ağladık, yetişmesi 200-250 yılı bulabilen sarı çamların yanarken döktüğü gözyaşına, uçsuz feryatlara göğüs gere gere ağladık, hatırladın mı?
O tarihte, yani daha dün: 8 Ocak 2017'de akşam sularında kuşların, böceklerin, adını bilmediğimiz bir sürü hayvanın evi barkı, biricik sığınağı ,Çamburnu ormanı, yanıyordu hem de cayır cayır, çığlıklar ata ata, kökünden sızlayarak, kömürleşerek..
Kimselerin gıkının çıkmadığı o bölgenin insanı kimdi, hangi coğrafyanın, ülkenin nüfusuna kayıtlıydı? O bölgelerde yaşayan, ömrünün tüm ayrıntıları dağa, taşa, ormanlara kodlanan insanlar neden sustu? Bedenleri ve dillerinde hiçbir tepki, hiçbir reaksiyon belirtisine rastlamadığımız kişiler, yanıp giden ormanlarını kadere teslim ederek mi çözüme kavuştular? Ülkemizde yaşanan her olumsuzluğun, acı olayın faturasını iktidarlara kesme alışkanlığımızdan mı korktular, bizi haksız mı buldular? Genel ve yerel nitelikli her seçim döneminde şimdiki hükümete oyunu verenlerin sakındıkları göz müydü söz konusu olan? Neydi hassasiyet taşıyan konu? Mevcut hükümete halel gelmesin diye mi çıkmadı sesleri?
Bir daha sorayım mı sana?
Yahu daha dündü..
Annemiz..
Çiçekli bahçe..
Bebek..
Biz..
Mini mini bir kuş..
Hatırladın mı?
20-25 hektarlık alan yanıp kül oldu; kuşların, böceklerin figanını kimsecikler duymadı..
Çamburnu kendi halkına; halkının duyarsızlık, sessizlik ve tepkisizliğine yandı. Orman yangını yürek yangınına ne kadar benzer bilinmese de bilinen bir gerçek var ki; bir orman yetişkin seviyeye gelebilmek için 20 ile 50 yıl arasındaki bir zamana ihtiyaç duyar..
Tekrar soruyorum sana:
Hatırladın mı?
Acaba kaç yılımız yandı, yakıldı?
...
Şimdi sana "Hatırladın mı?" diye sormayacağım.
_"Duydun mu?"
_ "Biliyor musun?" diyeceğim.
Kanada'yı bilir misin? En azından adını duymuşsundur. Duyduğuna eminim, o halde Kanada'nın "en"leri üzerinden bazı bilgiler verip bu bilgileri karşılıklı pekiştirelim mi?
_Bir Kuzey Amerika ülkesi olup dünyanın en soğuk ülkelerinden birisidir.
_Rusya'dan sonra dünyanın en büyük toprak parçasına sahip ülkesidir.
_Dünyanın en uzun sahil şeridine sahip ülkesidir.
_Abd ile ortak sınırı dünyanın en uzun kara sınırıdır.
_Dünyanın göl bakımından en zengin ülkelerinden birisi olmasıyla bilinir, irili ufaklı 200 binin üzerinde göle sahiptir.
_Dünyanın en uzun caddesi(1896 Km) orada bulunmaktadır. Edirne ile Van'ımızın karayolu mesafesinden bile daha uzundur.
_Hayvan haklarını en hassas biçimde yasalaştırıp hayvanların da tıpkı insanlar gibi duygusal dünyalarıyla ele alınmasına önem veren ülkelerdendir. Hayvan hakları hususunda ülkemizden çok çok daha üst seviyede olduğunu bilmeyenimiz var mı?
_Bizim bayrağımızdaki "Ay-Yıldız" ne ise onların bayrağındaki isfendan ağacı(Akçaağaç) sembolü de o'dur. Ülkenin en az %40'ı ormanlarla kaplıdır.
İşte burası, "bakın burası" çok önemli! Yani bayraktaki isfendan yaprağı sembolü ve en az % 40'lık orman.. Elin Kanadalısı sokaktaki köpeğini bile yasalarla korurken ağaç yapraklarını dahi kutsallarına işlerken sen kış günü yanan ormanlarına sahip çıkmadın, gıkını çıkartmadın. Ağaç yapraklarını kutsallarına işleyen elin Kanadalısı Türkiye'nin, cennet ülkemizin en güzel ormanlarını, Kaz Dağlarını kazıp kazıp kevgire çevirirken sesin çıkmadı..Başından beri sorduk sana bir yanıt alamadık, belki bir gün yanıtlarsın diye bir kez daha soralım: sahi, sen bu ülkeye ne zaman sahip çıkacaksın?
Engin Yeşilyurt
31 Temmuz 2019