By Izzet Karatay on Pazartesi, 18 Temmuz 2016
Category: Öykü

ŞİRK-ET DEVLET

Bayram vesilesiyle, depremden beri gitmediğim ata yurdu Erciş'te iki hafta geçirdim. Devletin, ne Türkiye Cumhuriyetinin bekasını düşünme bağlamında ne de yıkılmış bir şehri imar konusunda bir icraatıyla karşılaşmadım. Depremle yıkılmış bir şehir merkezinin kalıntısı 5 yılın sonunda aynen duruyordu.

* * *

Özür dilerim, abarttım. İktidar mensuplarının ve CB'nin her meydanda değindiği gibi çok şey yapmıştı devletimiz, yani AKP iktidarımız. Meselâ milletin vergilerini ve deprem sebebiyle yapılan yardımları çar çur etmemiş ve yollara tek taş döşememişti.

40 ilden daha büyük, nüfusu 170 bin olmuş ilçede konteynerdan çatma hastane varken, her yağmur yağdığında hastanenin mutfağını lağım basarken ve bir doktor bir günde 1500 hastaya bakarken, 3-4 modern hastane yapmak israf değil de nedir?

Sosyal devlet çağdışı olduğundan ve ülke şirket mantığıyla yönetildiğinden vatandaş elbette müşteri sayılmalıdır. Bu durumda lalettayin yapılan TOKİ daireleri neden 32 bine mal edilip 75 bine satılmasın? Madem devlet dediğin bir şirket mantığıyla yönetilmeli, neden Suud kankaların parasıyla yapılan TOKİ etabı bile müşteri vatandaşa satılmasın ve "biz yaptık" siyaseti yapılmasın?

Bir şehir merkezi harabe olmuşken, 5 yılda elbette tek yapılması gereken o şehir merkezine cami yapmaktır. Dünya malı dünyada kalır, önemli olan milletin "öbür dünya"yı kazanması için ibadethane yapmaktır. [Kaldı ki milletin yardımıyla "öbür dünya" gerdeğine de iktidar girmektedir.]

Şirket devletin, %100'den fazla kâr ettiği TOKİ evlerinde de altyapıyı düşünmesi gerekmez. Üfürsen yıkılacak TOKİ mahallesinin ortasında iki lüks bina göze çarpar: Biri lüks bir cami, biri lüks bir İmam Hatip Lisesi…

Kimse devlet için "bir şey yapmıyor" diyemez. Dünyada yaşayanlara "öbür dünya"yı kazanmaları için elinden geleni satıyor ŞİRKet devlet.

* * *

Etnik yapı, terör ve yıllardır söylediğimiz Türkiye'nin geleceği için "Vangölü havzasında tampon bölge" meseleleriyle ilgili düşüncelerimiz saklıdır. Bu notumuzda söylenecek şudur: Devlet, ülke yararına şirketleri yönlendirebilir ama devlet dediğiniz şirket değildir. Devlet, dünyevî bir kavramdır ve "öbür dünya" satan bir şirket asla olmamalıdır…

Related Posts

Leave Comments