İLİĞİMİZDEKİ ET BİTTİ

iligimizde_et_bitti

"Hocam bankadaki paralarımıza el koyacaklar mı?" bu soruyu sürekli duyar oldum.
Bu sorunun doğru cevabı şudur: Zaten el koyabileceklerine el koydular. Daha ötesinde endişelenmenize gerek yok. En fazla döviz hesaplarınızın kullanımını kısıtlarlar.

El koyabileceklerine el koydulardan kastım şuydu: Bankaların kullanıma hazır varlıkları: disponibilite dediğimiz banka bünyesinde hazır kasada bulunan parası ve topladığı mevduatların karşılığı olarak TCMB'ye yatırdığı paralardır ki biz bunlara munzam karşılık diyoruz.

Şu anda merkez bankası, bankaların munzam karşılıklarını hesapsızca kullanıyor. Yani bunlara "el konulmuş" vaziyette. Kamu bankalarını fonluyor ve saire. Bu paralar Saray'ın ekonomik isteklerine yetmediği için de bankaların döviz varlıklarını swap (takas) mekanizmasıyla da kullanmaya başladı.

Bankalara ödünç TL verip, döviz aldı TCMB ve sürekli swap limitlerini artırmak suretiyle bankalarımızın döviz varlıklarını da tehditkar boyutlarda kendine bağladı. (Hali hazırda %40 swap limiti)
Bütün bu gelişmeler bizim için sürpriz olmadı.

2016'da şu cümleyi yazmışım:
"Son kurşun Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kaynaklarıdır "

21 Eylül 2019'da ise "SON KURŞUN: TCMB KAYNAKLARI
-ZORUNLU KARŞILIKLAR-" başlığı atıp son cümle olarak da "TCMB'nin kaynaklarına bu saldırış sütten kesilmiş ineği kesip, iliğindeki eti bitene kadar sıyırma operasyonudur. İlikteki et bitince olanlar olacaktır" diye yazmışım:

Geçen yıl da "Doların yükselişindeki ilk seviye 7.20 olacaktır" diye yazdım.

Evet arkadaşlar: Erdoğan yönetimi son kurşunu TCMB zorunlu karşılıkları tüketerek attı. İliğimizdeki son eti de sömürdüler ve dolar 7.20 seviyesinin üstüne çıktı. Artık ne olacaksa olacak...

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

1970 li Yıllarda Türk Gençliğini Harcayan Sağ- Sol...
GAZ LAMBASI

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin