Türklerin İslam'a geçişi hem Türk tarihi hem de Dünya tarihi açısından büyük dönüm noktalarından biridir. Çünkü binlerce yıldır Göktanrı ya inanan Türklerin İslam'ı kabul etmesi Türklerin kültürlerini, yaşam tarzlarını etkilerken aynı zamanda Türklerin siyasetini ve fetih politikasını etkileyerek Dünya tarihinin başka bir yönde yazılmasına neden olmuştur. Eğer Türkler İslam'a geçmeseydi ...
Abbasi İhtilalini incelerken şöyle sonuçlar çıkarabiliriz;
Otoriter devletler güçlerinde noksanlık gösterince onun yerine en çok mücadele eden değil organize ve bağı güçlü olan topluluk öncesinin yerini alır. Tarih de"Doğa" diye adlandırdığımız iradeye boyun eğer. Tarihi incelediğimizde devlet kurmayı başarabilen topluluklar; amaçlarında en haklı olan topluluklar değil, kendi içinde birbirlerine karşı sadık olan, birlik olma konusunda sıkıntılarını yok etmiş ve içinden lider çıkaran topluluklardır.
Hz. Ali'nin, Hariciler tarafından şehit edilmesi ve oğullarından Hz.Hüseyin'in silah arkadaşları tarafından katledilmesinden sonra Şia diye adlandırdığımız Hz.Ali taraftarları Emevi devletine karşı faaliyet gösteriyorlardı. Ancak Halife Hişam zamanında Hz.Hüseyin'in torunu Zeyd Küfede bir isyana girişti ancak bunun sonucu öldürülüp küllerinin Fırat Irmağına sallanması oldu,ona uyanlara "Zeydi" dendi uymayanlara ise "İmamiye", bu Şia içinde ilk ayrılıktı. Üstelik Şia kendi bağrından bir lider de çıkaramamıştı.