Seni Unutmadık Barış Abi...
Birkaç yıl önce Barış Manço hakkında bir bilgi öğrendiğimde şaşırmıştım.
Atatürk'ten sonra Türkiye'de sokaklar, kültür merkezi, park, vs toplamda en çok ismi verilen 2. Kişi Barış Manço'ymuş
Düşününce mantıklı geldi. Çünkü Atatürk'ten sonra bu milleti bölmeden, herkesi seven, bir şeyler öğretmeye çalışan 2. Kişi Barış Manço'ydu.
Türk Milletine dünyayı tanıttı, tarihini anlattı. Sevgiyi, saygıyı anlattı, çocukların Barış abisi oldu. Aileler Barış Manço izlettirerek çocuklarını yetiştirdiler. Ispanağı sevdirdiler. Diş fırçalamayı öğrendiler.
Annesini babasını dinlemeyen çocuklar, Barış Manço'nun öğütlerini dinledi. Çünkü o büyüklerin Barış Manço'su, çocukların ise Barış abisiydi.
Sanatçılığı sadece şarkı söylemek olarak görmüyordu. Barış Manço'ya göre bir sanatçı her açıdan kendini yetiştirmeliydi. Topluma örnek olmalıydı.
Eğitici yönü dışında müzik alanında da büyük başarılara imza attı. 200 e yakın beste yaptı, albümleri rekorlar kırdı. Türkiye'de şarkılara klip çekmeyi Barış Manço başlattı. Sıra dışı giyimiyle kendini kabul ettirdi.
Birçok insanın bilmediği bir bilgi vereyim. Dünyanın en büyük şarkıcılarının sahne aldığı Paris'teki Olympia'da konser veren ilk Türk, Ajda Pekkan diye bilinir ama yanlıştır. Olympia'da konser veren ilk Türk sanatçı 1970 yılında Barış Manço'dur.
Siyasete girmedi. Çünkü Türk milletine siyaset üstü bir bakışı vardı. Kendisini sağın ya da solun sanatçısı olarak görmedi. O Türk Milletinin sanatçısıydı. Hey Koca topçuyu, estergon kalesini söylediğinde ülkücü diye sevenler gün gelecek Pir sultan Abdal'ı seslendirdiği için solcu diyerek arabasını yakacaklardı.
Ancak o bunların hiçbirine takılmadı. Bir keresinde sahnedeyken ülkücüler slogan atmaya başlayınca sol elini havaya kaldırıp yumruk yaparak "Biz buraya sadece sizin için gelmedik" diyecekti.
Onun Türk Milletine bakışı buydu. Sadece solculara ya da sağcılara hitap etmedi. Şarkılarıyla herkese seslendi.
Sarı Çizmeli Mehmet ağa şarkısında "yoksul görsen besle kaymak bal ile garipleri giydir ipek şal ile"dedi.
Hemşerim Memleket Nire şarkısında ''Bu Dünya benim memleket'' diyerek tüm insanlığı kucakladığını ifade etti.
Dıral dedenin düdüğü şarkısında ''malını paylaş, gel beni dinle, paylaşırsan sevaba girersin '' dedi.
Halil İbrahim Sofrası şarkısında toplumdaki çıkar kavgalarına dikkat çekerek ''Ne kadar malı mülkü olsa da içi boş insanların bu dünyada yeri yok'' dedi.
Tüm şarkılarında topluma öğüt yoktu. Bazı şarkılarında yaşadığı olayları anlattı.
Mesela ''Domates Biber Patlıcan'' şarkısı Barış Manço'nun gençlik yıllarında yaşadığı bir olayı anlatıyordu. Tam sevdiği kıza duygularını itiraf edecekken sokaktan zerzevatçı ''Domateees, bibeeeer, patlıcaaaan'' diyerek geçmiş ve tüm dikkati dağılarak aşkını itiraf edememişti.
Kol düğmeleri şarkısında ayrıldığı bir sevgilisinden kalan kol düğmelerini anlattı.
Her şarkısında bir hikâye, topluma bir mesaj vardı. Çünkü kendini ancak böyle ifade edebiliyordu
Barış Manço ile 7 den 77 ye programıyla 10 yıl boyunca Türk Milletine dünyayı tanıttı. Sadece Türk Milletine Dünyayı tanıtmakla kalmadı aynı zamanda Dünya'ya Türk Milletini tanıttı. Dünya'nın bir ucundaki Japonya'da Japonlara Türk şarkıları söyletti. Gittiği her yerde Türk olmaktan gurur duydu.Öyle ki bir Fransız TV kanalında Türkleri aşağılamak isteyen Fransız spikere ağzının payını verecekti.
1 Şubat 1999'da aramızdan ayrıldığında 56 yaşındaydı. Daha yapacak çok şey varken ''Müsaadenizle çocuklar'' diyerek gitti. Arkasında ise yıllar geçse unutulmayacak şarkılarını ve verdiği insanlık derslerini bıraktı.
Seni özlüyoruz Barış abi... Yattığın yerde huzurlu uyu...
BARIŞ ATAGÜN
Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.