BİR SIRADIŞI KADIN ve KİTAP

shelling

"Ölüm, içsel yaşam formunun kendisini baskılayan dışsal yaşam formundan özgürleşmesidir."

F. W. J. Schelling

1763 yılında Göttingen'de doğmuş Caroline adında bir kadın vardır. Çok iyi bir eğitim alır. İlk eşi J. Böhmer 1788'de ölür. Bu kadın çok güçlüdür, çeviri ve editörlük ile tek başına geçinmeye çalışır.

Caroline, 1972'de Mainz'a taşınır Mainz'de o dönemde devrimci entelektüel bir çevresi olmuştur, üretmeye çalışmaya devam eder Caroline. Fransa'nın İşgali altındaki Mainz, tekrar Prusya'nın eline geçince Caroline "devrim düşüncesini teşvik ettiği" gerekçesiyle tutuklanır...

Şehrin önde gelen entelektüelleri ve JENA'daki Romantik hareketin öncülerinden Agust Wilhelm ve Friedrich SCHLEGEL kardeşlerin araya girmesiyle serbest kalır. O sıralarda Caroline, evlilik dışı bir çocuğa hamiledir.

Bunun üzerine şehrin yobazları Caroline'nin üzerine gider baskı yaparlar. Belki de bu baskı nedeniyle kendisine aşık olan Agust Wilhelm SCHLEGEL ile 1796 yılında evlenir...

Caroline, o dönemde Agust Wilhelm ve Friedrich SCHLEGEL kardeşlerin yayımladığı Alman Romantizminin ünlü dergisi ATHENAEUM'a makaleler yazar, editörlük yapar.

SCHLEGEL kardeşlerin, JENA'daki evi, o dönemin Alman Romantizminin kabesi gibidir; Fichte, Goethe, Novalis, Schiller, Tieck bu evin daimi konuklarıdır.

İşte tam o sıralarda bir başka genç filozof Friedrich SCHELLİNG 'in adı duyulmaya başlamıştır. Bir entellektüel çekim merkezi olan JENA, bu genç yakışıklı gençi de kendine çekmiştir.

Friedrich SCHELLİNG, 1798'de JENA'ya taşınır O sıralarda Friedrich SCHELLİNG 24 yaşında, Caroline ise 36 yaşındadır. JENA'da ilk tanıştıkları andan itibaren ikisinin de yüreği hoplamıştır, birbirlerinden çok etkilenmişlerdir. Ancak biliyorsunuz Caroline, Agust ile evlidir. Ancak gizli bir ilişki aşk yaşamaya başlarlar ilk başta da duyulmaz bu aşk.

Yıl 1800 olmuştur, İlişki iki yılını tamamlamıştır ve yavaş yavaş dedikodular ayyuka çıkar. İşte o yıl acı bir olay yaşanır. Caroline'nin 15 yaşındaki kızı Auguste, bir hastalık ile (muhtemelen tifo) hayata gözlerini yumar. Bu olay bizim aşıklar için çok sarsıcı olur. Yine yobazlar devreye girer, 15 yaşındaki kızın ölümünü, "yasak aşk" nedeniyle tanrısal bir ceza, bela olduğunu ifadeyle ortalığı galeyana getirmeye çalışırlar.

Caroline'nin eşi Agust Wilhelm SCHLEGEL, karısına o kadar aşıktırki, onu korumaya çalışır, hatta karısının Friedrich SCHELLİNG ile ilişkisini onayladığını dahi ifade eder.

Aynı yıl Caroline ve Agust Wilhelm SCHLEGE boşanırlar, Caroline, Friedrich SCHELLİNG ile evlenir. Çift JENA'dan ayrılır Würzburg'a taşınırlar. Bir süre sonra Friedrich SCHELLİNG, Bavyera Akademisinde görevlendirilir çiftimiz Münih'e taşınır.

Zamanla her şey unutulur, çiftimiz JENA ve çevresiyle ilişkilerini yeniden düzeltirler, arkadaşlıklar yeniden kurulur Hatta Caroline'nın eski eşi Agust Wilhelm SCHLEGEL bile çiftimizi ziyaret için sık sık Münih'e gelir gider.

Herşey sütliman gitmez bu gerçek hayat öyküsünde . Caroline, 1809 yılında aynı kızı gibi bir Tifo belirtileri gösteren bir hastalığa yakalanır 7 Eylül 1809'da vefat eder. Friedrich SCHELLİNG tam bir yıkıma uğrar, deli gibi aşık olduğu kadının ölümü onu çok ama çok sarsar. Filozofumuz o günden sonra hayatı ve ölümü sorgularken inzivaya çekilir, dostlarıyla yüz yüze değil mektuplarla görüşür.

İşte fotoğrafını paylaştığım kitap var ya, Filozofumuz bu eseri inziva halindeyken tahminen 1811'de kaleme alır. "CLARA" isimli eser, bir yas tutma eseridir. Eser yaklaşık 100 sayfa, incecik bir çalışmadır ama Platon'un eserleri gibi "diyalog" şeklindedir. Felsefe tarihinde, yıllar sonra, bir felsefi eserin "diyalog" şeklinde yazılması çok enteresandır.

Felsefi bir eserdir ama ezoterik bir öteki dünya sorgulaması da vardır. Çok ilginç sarsıcı düşündürücü pasajlar içeren eserdir.
"Ölüm, içsel yaşam formunun kendisini baskılayan dışsal yaşam formundan özgürleşmesidir." diyebilir miyiz? (s:61)

Evet ne dersiniz?..

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

Şehitlerimiz
Ozan Arif'e...

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin