İSLAMİLİK ENDEKSİ VE TÜRKİYE
Amerika Birleşik Devletleri'nde İran asıllı akademisyen Hüseyin Askari'nin kurduğu İslamilik Vakfı tarafından 2015 yılından beri bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışma ile devletlerin İslami esaslara göre işleyişi ele alınıyor. Bu yıl yapılan araştırmada Türkiye hiç de iç açıcı olmayan bir noktadır.
Türkiye bir önceki yıla göre 14 sıra birden düşerek 153 ülke arasından 95. sıradadır.
Peki İslamilik Endeksi nasıl hesaplanıyor?
İslamilik Endeksi, devlet yönetimindeki uygulamaların İslami değerlerle uygun olup olmadığını inceliyor. Çalışmayı yürüten araştırmacılar, endeksi sadece nüfusunun büyük kısmı Müslüman olan ülkelerle sınırlı tutmuyor. (Hristiyan ülkeler de bu çalışmanın içerisindedir.) Araştırmanın ilgi çekici noktalarında birisi de ilk 44 ülke içerisinde müslüman nüfus çoğunluğu bulunan ülkenin yer almaması.
Liste oluşturulurken dört ana kategoride puanlama yapılıyor:
.Ekonomi
.Adalet ve yönetim
.İnsan hakları ve siyasi haklar
.Uluslararası ilişkiler
Bu kategorilere baktığımız zaman hem ülkemizin hem de nüfus çoğunluğu müslüman olan diğer ülkelerin hali hiç de iç açıcı değil. İslam'ı anlamak ve yaşamak ile ilgili büyük bir sorunu var bu ülkelerin. Islâm'ın emirlerinin adam akıllı anlaşılmadığı görünüyor. Bu ölçütlere göre insan hakları ve siyasi haklar konusunda da sınıfta kalmışız.
Ekonomik yapı adalet ve yönetim anlayışı uluslararası ilişkiler konularında da durum vahim. Tabi bu ölçütler İslami esaslar düşünülerek yapılmıştır. Bunun AB veya başka Avrupa ülkeleri ile bağlantısı yoktur.
İslamilik Vakfı, çalışma sayesinde İslam'ı daha anlaşılabilir bir hale getirmeyi, daha güçlü kurumlar için referans noktası oluşturmayı ve devletlerin gelişimini takip etmeyi hedefliyor.
Durum budur.
Kur'an'dan her geçen gün daha da uzaklaşan bir anlayışın bizi getirdiği nokta.
Muhabbetle kalın efendim.
Doğan Ay
Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.