Dubai Hakkında Bilinmeyenler ve Dubai Gezimden Notlar
Pandemi başladığından beri yurt dışına çıkamıyordum ve yaklaşık 2 yıl aradan sonra yurt dışı gezilerime tekrar başladım.
Bu kez rotam Avrupa dışlında bir ülkeydi. Birleşik Arap Emirliklerinin en popüler emirliklerinden ve Dünya'nın turizm merkezlerinden biri olan Dubai
Şimdiye kadar 15 Avrupa ülkesi gezdim ve Avrupa dışına hiç çıkmadım. Bu yüzden Dubai gezisi benim için ilginç bir deneyim oldu.
Şimdi sizlere Dubai hakkında bilgileri ve Dubai turum boyunca yaşadığım deneyimleri anlatmaya çalışacağım.
Dubai'nin Tarihi
Önce Dubai'nin tarihinden bahsetmek istiyorum demek isterdim ama Dubai'nin anlatabileceğim bir tarihi yok. Dubai'nin tarihi hakkında çok kısıtlı bilgi sahibiyiz. Bilinen en eski tarihi kayıt 1095 yılında yazılan Endülüslü-Arap coğrafyacı Ebu Abdullah el-Bekri' nin Coğrafya Kitabı'ndaki bilgilerdir. İkinci tarihi belge ise Venedikli inci taciri Gaspero Balbi, 1580 yılında Dubai'ye geldiğinde bu bölgede inci ticareti yapıldığını anlatmıştır.
Dubai insanoğlu'nun 19. Yüzyıla kadar keşfetmediği bir yer.. Dubai'de bilinen en eski yerleşim 1799 yılına ait. 1799 yılından önce bu bölgede bir yerleşim olduğu, varsa bile kimlerin yaşadığı bilinmiyor.
Bugün bildiğimiz Dubai'nin temelleri ise 1833 yılında atıldı. Beni Yas kabilesine mensup olan Maktum ailesinin lider Şeyh Maktum bin Butti El-Maktum 800 kişiyle beraber Dubai koyuna gelerek bölgede hakimiyet kurdular. Bugün Dubai'yi hala Maktum ailesi yönetmektedir. Şu anki Dubai emiri ise Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum'dur.
Maktum ailesinin temellerini attığı Dubai 1892 yılında İngiltere koruması altına girdi ve İngiliz koruması altına girmesiyle beraber yabancı yatırımcılar için bir ticaret merkezi olmaya başladı.
Dubai'nin en önemli geçim kaynağı inci ticaretiydi. İngilizlerin kontrolünde bölgede Dünyanın en pahalı incileri çıkarılıyor ve Dünya'ya satılıyordu. 100 yıl öncesine kadar kimsenin bilmediği Dubai 1920 lerde Dünyada inci ticaretinin merkeziydi.
1929 yılında çıkan Dünya ekonomik krizi Dubai'yi de etkiledi ve inci ticaretinin çökmesiyle Dubai büyük bir ekonomik kriz yaşadı. Yaşanan kriz sonrası halk, Arap yarımadasının diğer bölgelerine göç ettiler.
Dubai'deki ekonomik kriz 1969 yılında bölgede petrol bulunana kadar devam etti. 1968 yılında İngiltere, bölgedeki Arap şeyhleriyle anlaşarak bölgeden çekileceğini açıkladı ve 2 Aralık 1971 tarihinde Abdullah bin Zaid el-Nehyan liderliğinde Birleşik Arap emirlikleri kuruldu. Birliğe bağlı olan Emirlikler Dubai, Abu Dabi, Şarika, Acman, Füceyre ve Ummül Kayveyn'di. 1 yıl sonra Resul Hayme de birliğe katılarak bugünkü Birleşik Arap Emirlikleri meydana geldi.
Dubai'nin Siyasi ve Ekonomik Durumu
Dubai, Abu Dhabi ile beraber Birleşik Arap emirliklerinin hem nüfus hem de siyasi güç açısından en büyük emirliğidir. Devletteki önemli siyasi kararlarda 7 emirlik arasında veto hakkına sahip olan sadece Dubai ve Abu Dhabi'dir.
Araplardan bahsedince herkesin aklına petrol gelir. Ancak Dubai bilinenin aksine petrol zengini bir devlet değildir. Çünkü Birleşik Arap emirliklerinde petrol rezervlerinin %95 i Abu Dhabi'de bulunmaktadır. Bu yüzden Abu Dhabi her yıl diğer emirliklere petrol kazancından pay verir. Bunun karşılığında ise Abu Dhabi devletin başkenti ve lideridir.
Dubai'nin kurucusu Şeyh Raşid bin Said El Maktum vizyon sahibi bir liderdi. 1929 yılındaki ekonomik kriz sonrası inci ticareti sonrası nasıl yokluk yaşadıklarını biliyordu. Bu yüzden bir daha aynı duruma düşmemek için petrolden elde edilen geliri turizm ve ticarete harcayarak bugünkü zenginliğin temellerini attı.
Dubai'de büyük yatırımlar ise 2000 yılından sonra başladı. Lüks oteller, gökdelenler, marinalar ve Jebel Ali bölgesindeki serbest ticaret alanı emirliğin gelişiminde büyük rol oynadı.
Bugün Dubai'ye gittiğinizde nereye baksanız bir gökdelen görürsünüz. 30 yıl önce balıkçı kasabası olan bölge bugün dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biridir.
Örneğin ''Burj Al Arab'' oteli. Dünyanın en pahalı ve 7 yıldızlı tek otelidir. Yapımına tam 1 Milyar Dolar harcandı. İç dekoruna harcanan para ise 500 milyon Dolar. Eğer Burj Al Arab otelinde 1 gece kalmak istiyorsanız en az gecelik 800 Euro'yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Kral dairesinin geceliği ise 25 bin Euro.
2010 yılında açılan Burj Al Khalifa 828 metre yüksekliğinde 160 kattan meydana gelen devasa bir gökdelen. 150. Kattan sonrası çelik konstrüksiyon olarak inşa edilmiştir. Ayrıca gökdelenin tüm köşeleri dairesel yapılmıştır. Bunun nedeni ise rüzgar hızını azaltmaktır.
Dubai'de ayrıca Dünyanın en büyük AVM si olan Dubai Mall bulunmaktadır. 4 katlı olan AVM de 1200 den fazla dükkan vardır.
Dubai'de Sosyal Yaşam
Dubai sosyoekonomik ve siyasi açıdan da Dünyanın en ilginç yerlerinden biri.
Örneğin bir şeriat ülkesi olmasına rağmen kadınlar diğer şeriat ülkelerine göre çok özgür yaşıyorlar. Erkeklerle beraber çalışmadıkları bir alan yok gibi… Abaya dedikleri yerel bir kıyafet dışında sokakta herhangi bir kıyafet zorunluluğu yok. Erkeklerde ise sadece devlet memurlarının kandera giyme zorunluluğu var.
Ekonomik açıdan da değişik uygulamaları var. Yabancı bir yatırımcı Dubai'ye istediği gibi yatırım yapamıyor. Eğer Dubai'de yatırım yapmak istiyorsanız mutlaka Dubai'de yaşayan bir Arap'ı şirketinizin %51 ine ortak etmeniz ve yüklü miktarda maaş ödemeniz lazım.
Ticaretteki milliyetçilikleri evlilik konusunda da var. Eğer Dubai'li Arap bir kızla erkek evlenirse devlet hem bedava villa, hem de 70 bin dirhem yani 20 bin Dolar yardım yapıyor. Ayrıca çiftin doğacak çocukları için de ayrı para ödüyor. Bunun nedeni Dubai'de Arap nüfusunun azınlıkta olması.
Arapların kurduğu şehrin bugün %90 ı yabancılardan oluşuyor. Bölgede Hintler, Pakistanlılar ve Filipinliler çoğunlukta. Dubai'li yerli Arapların oranı ise sadece %11
Dubai'de Gezilmesi Gereken Yerler
Biraz da kendi deneyimlerimi ve Dubai'de gezilmesi gereken yerleri anlatayım…
Dubai'ye gelirseniz her şeyden önce sıcağa hazırlıklı olun. Arabistan'ın çöl sıcağını Dubai'de hücrelerinize kadar hissedeceksiniz.
Dubai'de görülmesi gereken yerlerden bazıları Dubai Marina, Burj Al Arab, Burj Al Khalifa, Spice Souk, Old souk, Dubai Mall ve Dubai Frame
Dubai'deki en büyük projelerden biri Palmiye adası. Palmiye yaprakları gibi yollara ayrılan yapı Dubai'nin yerleşim temelini oluşturuyor. Ancak Palmiye adasını görebilmeniz için ya helikoptere binmeniz ya da 828 metre yüksekliğindeki Burj Al Khalifa'ya çıkmanız gerekiyor
Dubai'ye giderseniz alışveriş için en önemli adres Dubai Mall. Arayıp da bulamayacağınız hiçbir şey yok. Tabii dünyanın en büyük AVM si olunca fiyatlar da ona göre oluyor. Dubai Mall içinde ayrıca AVM içindeki havuzda akşam 18:00 den sonra her yarım saatte bir yapılan Dubai Fountain su gösterisini izlemenizi tavsiye ederim. Suyun müzikle müthiş dansını izlemelisiniz.
Eğer daha ucuz alışveriş yapmak istiyorsanız Bur Dubai bölgesindeki Spice Souk ve Old Souk çarşılarını gezebilirsiniz. Spice souk adından da anlaşılacağı üzere baharat çarşısı, old soukta ise çok güzel kumaşlar bulabilirsiniz.
Şehrin eski ve yeni bölgesini aynı anda görmek istiyorum diyorsanız gideceğiniz yer Dubai Frame. Şehrin tam ortasında bulunan 150 metre yüksekliğindeki altın kaplama çerçeveden hem eski hem de yeni Dubai'yi seyredebilirsiniz. Ayrıca Dubai koyunda bir tekne turuna katılarak şehrin tüm güzelliğini görebilirsiniz…
Dubai hakkında anlatacaklarım bu kadar… Umarım sizler de okurken keyif almışsınızdır. Son olarak tur boyunca her zaman yardımcı olan rehberlerimiz Armağan Cankurt bey ve Hale Gökhan hanıma teşekkür ederim.
BARIŞ ATAGÜN