Mısır'ın Yeni Gözdesi: Sharm El Sheikh
Mısır'ın en ünlü tatil şehirlerinden biri olan Sharm El Sheikh'in tarihi Antik Mısır dönemine kadar uzanır. Bölgede ilk yerleşimler madencilik amacıyla gerçekleşmiştir. Antik Mısır döneminde madencilik bölgesidir.
Sharm El Sheikh şehri tarihte ilk kez 4. yüzyılda St. Catherine Manastırı'nda kayda geçirilmiştir. Ayrıca yakınında bulunan Sina dağı, Yahudilik inancına göre Hz. Musa'ya Tevrat'ın verildiği yer olarak kabul edilir. Sina isminin nereden geldiğiyle ilgili 3 görüş vardır:
1-Babil'in Ay Tanrısı Sin. Sümer mitolojisinde Sin'in karşılığı ''Nanna''dır.
2-Mısır sınırındaki Sin/Sun adlı kasaba
3-İbranicede ''yanan çalılık'' anlamına gelen Seneh kelimesi
Hz. Ömer zamanında 639 yılında fethedilen Sharm El Sheikh, 16. Yüzyıldan itibaren Şarm-üs Şeyh adıyla bölgenin ticaret limanı şehirlerinden biri olmuştur. Sharm El Sheikh Arapçada ''Şeyhin körfezi'' demektir.
1960 lı yıllarda küçük bir balıkçı kasabası olan Sharm El Sheikh, 1967 yılındaki Arap-İsrail savaşı sonrası 1979 yılına kadar İsrail kontrolünde kaldı ve şehrin adı ''Ofira'' olarak değiştirildi.
Kısa bir süre İsrail yönetiminde kalan Sharm El Sheikh 1979 yılında ABD'nin yardımıyla imzalanan Camp David Sözleşmesi sonucunda Mısır'a iade edildi.
Sharm El Sheikh 1982 yılından sonra büyük bir değişime uğrayarak bir turizm şehrine dönüştü. Küçük bir balıkçı kasabasıyken turistlere yönelik lüks oteller yapıldı ve şehir bir turizm merkezine dönüştürüldü. Şehrin en önemli otelleri Albatros Aqua Palace, Iberotel Раlace ve Seti Sharm otelidir.
El Salaam, Naama ve Nabq bölgelerinden oluşan Sharm El Sheikh UNESCO tarafından barış ve güzellik açısından "Dünyanın en iyi şehri" ilan edilmiştir. Bu yüzden şehrin diğer adı 'Barış şehridir.'' Ayrıca Aziz Katherina Manastırı, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır.
Sharm El Sheikh tarihindeki en acı olay ise 23 Temmuz 2005 tarihinde 90 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısıdır.
Şehrin gezilmesi gereken önemli mekânları El Sahaba Camii, The Heavenly Cathedral ve El Mustafa Camii, St. Catherine Manastırı, Soho meydanı, Old Market, Ras Muhammed milli parkı ve renkli kanyondur.
Sharm El Sheikh'te her yıl festivaller düzenlenmektedir. Özellikle yaz aylarında düzenlenen uluslararası film festivalleri, müzik festivalleri turistlerin en çok ilgisini çeken etkinliklerdir. Aylara göre düzenlenen festivaller şunlardır:
- Birlik Günü (Şubat)
- Abu Simbel Festivali (Şubat)
- Kıpti Noel (Ocak)
- Sina Kurtuluş Günü (Nisan)
- Shem Al Nessim (Nisan)
- Leylet En Nuktah (Haziran)
- Devrim Günü (Temmuz)
- Sanat Festivali (Ağustos)
Sharm El Sheikh'in en önemli özelliklerinden biri ise müthiş su altı güzelliğidir. Doğal mercan resiflerine ve tropikal balık türlerine ev sahipliği yapan Sharm El Sheikh'te özellikle tekne turu ve dalış etkinlikleri çok fazla yapılmaktadır.
Mustafa Camii
Sharm El Sheikh şehrinde Kuzey Sina bölgesinde yer alan Mustafa Camii, Sharm El Sheikh'in turistik açıdan en önemli mekânlarından biridir. 2008 yılında yapımı tamamlanan ve 31 Milyon Mısır pounduna mal olan camiinin mimarı Fouad Tawfik Hafez'dir. Fouad Tawfik Hafez, Sahabe camisinin de mimarıdır.
Mustafa camisinin 76 metre yüksekliğinde iki minaresi vardır. Camii mimari olarak taşlarla süslenmiş ve oyma taşlarla döşenmiştir. Cami içerisinde ise daha küçük oyma kubbelerle çevrelenmiş karışık oyma eğimli mermer levhalar kullanılmıştır.
Mustafa Camiisi erken dönem Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır. 3 bin kişi kapasiteli cami şehrin en büyük camisidir.
The Heavenly Cathedral
Sharm El Sheikh şehrinin Güney Sina bölgesinde yer alan The Heavenly Cathedral 2010 yılında inşa edilmiş olup şehrin en yeni ve en büyük Kıpti kilisesidir.
Katedralin iki uzun dikdörtgen kulesi vardır. Kilise, İncil'den ve azizlerin hayatlarından hikâyelerle aslına uygun şekilde resmedilmiştir. Katedralin iç kısmının fresk ve duvar resimleri 2 yılda tamamlanmıştır. Pencereleri vitraydır.
The Heavenly Cathedral, dünyanın en güzel 10 kilisesinden biri seçilmiştir.
Ras Muhammed Milli Parkı
Süveyş ve Akabe körfezinin tam birleştiği yerde bulunan Ras Muhammed milli parkı, Sina yarım adasının güneyindedir. Sharm El Sheikh şehir merkezine uzaklığı 12 km dir.
Parkın girişinde 1973 yılında yapılan '' Gate of Allah'' Ras Muhammed'in sembolüdür.
Dalış sevenler için müthiş bir yer olan ulusal parkta 250'den fazla mercan türü ve 1000'in üzerinde endemik balık türü yaşamaktadır.
Ras Muhammed'in anlamı ''Muhammed'in kafası'' demektir. Parkın bu ismi almasının nedeni kıyı kesiminin sakallı bir adamın profiline benzemesidir. . 135 km²'si kara, 345 km²'si sudan oluşan park, toplamda 480 km²'lik bir alana sahiptir.
Sahabe CamiiSina yarım adasının güneyinde yer alan "Barış şehri" Sharm El Sheikh şehrinin sembollerinden biri olan Sahabe camii, Mustafa camiisinden sonra şehrin en büyük ikinci camiisidir.
Temeli 10 Ocak 2011 tarihinde atılan camii 24 Mart 2017 tarihinde açılmıştır. Mimarı Fouad Tawfik'tir. Camiinin maliyeti 30 milyon Mısır poundtur. 15 milyon poundunu Cumhurbaşkanı Sisi karşılamıştır.
3 bin metre karelik alana inşa edilen Caminin 76 metre yüksekliğinde 2 minaresi vardır. Kubbe yüksekliği 36 metredir. 3 bin kişilik kapasitesi vardır.
Camiinin El Ezher üniversitesinden temin edilen eserlerden oluşan büyük bir kütüphanesi vardır. Ayrıca turistlere hizmet vermek için İngilizce ve Fransızca bilen imamlar vardır.
Camii Osmanlı- Memluk mimarisinin karışımıdır. Bakır kubbesi Kahire'deki Mehmet Ali Paşa camisinden esinlenilmiştir.
Mukarnas ve kapıları ise Memluk mimarisidir. Camiinin sütunlarında başta ilk 4 halife olmak üzere önemli sahabelerin isimleri yazılı olduğu için ismi Sahabe camiidir.
Bin bir Gece masallarını andıran Sahabe Camii, Mısır'ın hem turistik hem de sahip olduğu büyük kütüphane ve veri tabanıyla dinler arası yakınlaşmayı amaçlayan kültürel bir projesidir.
Old Market
Sharm el Sheikh şehrinin Kuzey Sina bölgesinde, şehir merkezine 8 km uzaklıkta yer alan Old Market yani eski pazar şehrin en önemli alışveriş merkezidir.
Hediyelik eşya, antik Mısır uygarlığıyla ilgili biblolar, ev dekorasyonu, papirüsler, baharatlar, ayakkabı dükkânları, çömlekçiler, bakırcılar, el sanatı ürünleri başta olmak üzere birçok mağaza vardır. Ayrıca birçok yabancı markanın mağazası da vardır
Tek giriş ve çıkışı olan Old markette şelaleli kaya ve meydanın mimarisi turistler için güzel bir hava yaratmaktadır. Meydan gece ışıklandırılınca çok daha güzel olmaktadır.
Old Market gerçekte 20-30 yıllık bir alışveriş merkezidir. Ancak turistlerin ilgisini çekmek için "Eski market" ismi verilmiştir. Mimarisinde de eski bir pazar havası verilerek tarihi bir pazar havası yaratılmıştır.
Old Markette alışveriş dışında Arapların "Qasab al sukkar" dediği Şeker kamışı suyu ve daha birçok içeceğin tadına bakabilirsiniz.
Eğer bir gün Sharm El Sheikh'e gelirseniz Old Marketi gezmeden gitmeyin.
Soho Meydanı
Sharm El Sheikh'in doğal koylarından biri olan Naama Bay'a 10 km uzaklıkta bulunan Soho Meydanı, Sharm El Sheikh'in en canlı meydanlarından biridir.
Özellikle gece ışıklandırılınca harika bir görüntüye kavuşan Soho meydanında restoranlar, fast-food, kafeler, barlar, mağazalar ve daha birçok eğlence merkezi bulunmaktadır.
2010, 2011 ve 2012 yıllarında 3 yıl üst üste ''Africa's Leading Entertainment Center ''yani Afrika'nın en iyi eğlence merkezi ödülünü alan Soho'da her yıl başta DJ yarışmaları olmak üzere birçok konser ve festival düzenlenmektedir.
Meydanın en göz çarpıcı mekânlarından birisi meydanın merkezinde yer alan ''Dancing Fountain'' dans eden çeşmedir. Her saat başında suların dansı izlemek keyif verici. Dancing Fountain'in daha büyüğü Dubai'de Dünyanın en büyük Alışveriş merkezi olan Dubai Mall'da vardır.
BARIŞ ATAGÜN
Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.