SEL FELAKETLERİ

GiresunSel

Sebep aşırı yağış değil, aşırı betonlaşmadır!..  

Önceleri nadiren görülen sel baskınları artık HER yağmurdan sonra görülmesi, vatandaşların KORKULU rüyası olmaya başladı.
Belediyeler sel baskınlarından sonra önlem almaktadırlar fakat kısa bir zaman zarfında aynı bölgede yine sel baskınları olmaktadır.Aldıkları önlem o gün için doğrudur muhakkak ama HESABA KATMADIKLARI, şehir planında olmayan, kendilerininde tahmin etmedikleri havza alanındaki YEŞİL ALANLARIN imara açılarak betonlaştırılmasıdır.

Biz Mühendisler kanal veya dere kesitini hesaplarken şu KRİTERLERİ göz önüne alırız.

  1. Kanala gelecek su havzasının alanı
  2. 40 yıl içinde yağmış en yüksek yağış miktarı
  3. 40 yıl sonraki nüfus ve yapılaşma Ve birde C katsayısı.

Şimdi diyeceksinizki bu C katsayısıda ne…?

Evet ama BÜTÜN meselede zaten bu C katsayısında.

C KATSAYISI; Havzanın coğrafi yapısına, toprağın cinsine, bitki örtüsüne bağlı bir kat sayıdır.

Havza alanına isabet eden yağmurun ne kadarının toprak tarafından emileceğini, suyun akış hızının ne olduğunu ,kısacası % kaçının, kaç saatte kanala ulaşacağını belirleyen bir kat sayıdır.

Önceleri yağan yağmurun %20'sinin 3 saatte kanala ulaşırken, bitki örtüsünün betonlaştırılmasından dolayı, bugün ise yağan yağmurun % 80'i 15 Dakikada kanala ulaşıyor ve sel baskınlarına sebep oluyor.

Betonlaşma sadece sel baskınlarına değil, bölgenin ekolojisini bozarak İKLİMİNİDE DEĞİŞTİRİYOR. Yeşil alanların yok edilmesi ve atmosferi ısıtan SERA ETKİSİ yaratan gazların kullanımının giderek artmasına neden olan insan etkileri nedeniyle yağmur sayısının AZALMASINA, ancak ÇOK ŞİDDETLİ yağmurların yağmasına sebep olmaktadır.Bu aynı zamanda hızlı KURAKLAŞMAYIDA beraberinde getirmektedir.

Bireylerin para kazanması için müsaade edilen, göz yumulan uygulamalardan dolayı doğan zarar-ziyanın bedelini daha sonra MİLLET OLARAK hep birlikte ödemek zorunda kalıyoruz.

Peki Nasıl çözülür…?

Zaten çürük olan, yıkılmaya yüz tutmuş, yatay yayılma yolu ile yapılaşmış , yeşil alanları yok etmiş şehirlerimizi yeniden planlarken (mümkün olduğunca imar atışından kaçarak) DİKEY YAPILAŞMA yolu ile YEŞİL alanları arttırmaktır.

Bu sayede hem suyun toprak tarafından EMİLMESİ, hem de yeşil alanların artacağından dolayı oksijen kalitesinin artması sağlanmış olacaktır.

Bu önlemler alınmaz ise ceset torbasının yanında, arabamızda, iş yerimizde, evimizde Zodiac DENİZ BOTU bulundurmak zorunda kalacağız.

Sağlıcakla kalın, Allaha emanet olun demeye gerek yok zaten öyle yaşıyoruz.


İnş. Müh. Halim Küçükali
19.09.2014

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

TÜRKİYE İÇİN TEHLİKELER
İzlenimler

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin