Rakka Halep BEYDİLİ Türkmenleri
Halep BEYDİLİ Türkmenleri Türkiye'nin sınırın diğer tarafında yaşamaktadır. Halep'ten Rakka'ya kadar birçok BEYDİLİ Türkmen yerleşimi vardır.
Yirmi dört Oğuz boyundan biri olan Beydililer, Harezmşah Devleti'ni kurdu. Ayrıca Safevi ve Akkoyunlu Devletleri ile Dulkadir Beyliği'nin kurulmasında etkili oldu. Aslen Orta Asyalı olan Beydililer, 1200'lü yıllarda Anadolu'ya geldi. Anadolu'ya ve Suriye Rakka Halep'e yerleşen Beydili Aşiretleri ve ona tabi oymaklar, Osmanlı Devleti'nde zorunlu iskâna tabi tutuldu.
Beydili Aşireti'ne mensup bazı oymaklar, yerleştikleri bölgelerde eşkıyalık faaliyetlerine de girişti. Bu eşkıyalık hareketleri bölgede yaşayan halkın mal ve canına zarar verdi. Osmanlı Devleti, bu tür eşkıyalık yapanlara karşı çeşitli tedbirler aldı. Bu tedbirlerden biri de göçebe olan aşiretlerin kendisine tabi olan diğer oymaklarla birlikte zorunlu iskâna tabi tutulmasıdır. Beydili Aşireti de kendisine tabi olan birçok oymakla birlikte 1691'de padişah fermanıyla Rakka ve çevresine zorunlu iskâna tabi tutuldu. İskana tabi tutulan Beydili oymakları iskan yerlerine uyum sağlayamadı. Bundan dolayı farklı tarihlerde çeşitli bahanelerle iskan bölgelerini terk etti.
Bu zorunlu iskâna uymak istemeyen bazı Beydili oymakları yerleştirildikleri bölgelerden kaçarak farklı yerlere dağıldı. Osmanlı Devleti, kaçan bu aşiret mensuplarını tekrar iskân bölgesine yerleştirmek için çeşitli tedbirler aldı. Alınan bu tedbirlere rağmen Beydili Aşireti'ne mensup bazı oymak ve aileler iskân bölgelerinden kaçmaya devam etti. İskan bölgelerinden kaçan Beydililer, gittikleri yerlerdeki yaşam tarzlarına ve kültürel yapıya uyum sağladı. Bundan dolayı o bölgelerde varlıklarını XXI. yüzyıla kadar sürdürdü. XXI. yüzyılda Beydili Aşireti'ne mensup aileler Ankara, Rakka ,Halep ,Humus ,Hama, Golan tepeleri, Ağrı, Adıyaman, Çorum, Denizli, Erzurum, Erzincan, Gaziantep, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, Kars, Karaman, Karabük, Mardin, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa ve Yozgat gibi illerde varlıklarını devam ettirmektedir. Göçebe olan Beydili Aşireti yazın yaylakta kışında kışlakta yaşardı. Bu durumun etkisiyle Beydililer arasında herhangi bir sınıf ayrımı yoktu. Aşiret mensupları arasında kuvvetli bir akrabalık bağı vardı . Bu akrabalık bağı onları herhangi bir tehlike ve saldırı karşısında daha güçlü kılardı. Beydili kadınlar bu konuda çokta büyük rol oynamışlar eskiden bugüne kadar .
Not : Resimdeki tek olan Benim Rahmetli öz Dayımın eşi Hazna Hanım Halep BEYDİLİ Türkmenleri ..
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
Kaynak:
Geçmişten Günümüze BEYDİLİ AŞİRETİ Siyasi, Sosyal ve Kültürel Yapısı Mehmet Nuri ŞANDA
Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.