TÜRKİYE KATAR KONUSUNDA KAYITSIZ KALABİLİR MİYDİ?

Peki Türkiye Katar konusunda kayıtsız kalabilir miydi? Kurtulmuş: "Cumhurbaşkanımız diplomasi trafiğiyle Katar sorununu çözmeye çalışıyor açıklamasında bulundu." Neredeyse erken kalkanın yönetime el koyacağı, demokrasiden uzak, para ve güce tapınan ülkeciklerden söz ediyoruz!

"Katar'ın yanında saf tutan Türkiye köşeye sıkıştı" mı?
Yine tezkere yine belirli bir belirsizlik

1 Mart 2003'te AKP Hükümeti, ABD' nin Irak'ı işgaline katılmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM'ye) tezkere bir sundu. ABD'nin Irak'ı işgali, BM Güvenlik Konseyi kararına dayanmadığından gayri-meşruydu. Tezkere mecliste reddedildi. Akp Hükümeti kendi içinden (99 vekilin ret oyuyla) vurulmuştu!. Tezkere'nin reddedilmesi Türk-ABD ilişkilerinde derin bir kırılma noktası oluşturdu...

ABD' ye göre, "AKP iktidarı Bush yönetimine karşı iki yüzlü bir oyun oynadı. ABD'ye sözler verirken, tezkere'nin Meclis'te takılması için el altından ne lazımsa yapılmıştı." ABD ile Washington'da sürdürülen "at pazarlıkları" ve milli menfaatlerimizle çatışan müzakere süreci hala akıllarda!.. İlginç olan Cumhurbaşkanı Erdoğan' ın 1 Mart Tezkeresi'nin reddi nedeniyle duyduğu üzüntüyü her fırsatta dile getiriyor olması! 

2017 yine tezkere... Yine Ortadoğu ve bir Müslüman Arap ülkesi... Bu sefer Mecliste ,,Katar'daki El Rayyan Üssü'ne asker göndermesine imkan tanıyan anlaşma'' alelacele onaylandı. El Rayyan'da bulunan 94 Türk askerinin sayısının 600'e çıkarılması hedefleniyor. Efendim tezkereyle birlikte çarşı / çarşılar fena karıştı!

ABD dahil bölgede vekaletler savaşı yürüten bütün ülkelerde "statükocu kanadlar ile revizyonist kanadlar arasında farklı sesler yükseliyor." Almanya, İngiltere ve Fransa farklı tonlarda ambargoya karşı mesajlar yayınladılar. ABD' den de kendi içinde çelişkili açıklamalar geliyor.

Osmanlı bakiyesi topraklarda Irak'ın işgaliyle başlayan ve Arap baharı'yla devam eden büyük güç mücadelesi/ savaşı sürüyor. "Statükocu kanat (ABD' de Neoconlar) Ortadoğu'daki eski iktidar ilişkilerini, rejim tiplerini ve dengeyi yeniden hakim kılmaya çalışıyor. Revizyonistler ise bölgedeki iktidar ilişkilerinin değişmemesi halinde kendilerine alan açamayacaklarını ve sıkışıp kalacaklarını düşünüyorlar." Göz ardı edilen en önemli husus bölgede an be an değişen farklı ilişkiler! Asla biraraya gelmez denilen ülkeler biraraya geliyor...

Türkiye bilhassa AKP hükümetleri, Ortadoğu'da rejimlerin değişmesi bağlamında değişikliği en çok savunan ülkelerden biri. Türkiye ve Katar; Libya, Mısır ve Suriye'de işbirliği yaptılar. ABD ve Rusya'nın başını çektiği iki ayrı ittifaka karşı üçüncü bir güç oluşturmaya çalıştılar..

Suudi Arabistan "Irak, Suriye ve Yemen'i kendi etki sahasına alma yolunda ilerleyen İran'ı durdurmak istiyor. İleride Kuveyt, Bahreyn ve hatta kendi topraklarına kadar ilerleyebileceğine, Katar'ında buradaki zayıf ve güvenilmez halka olduguna" inandırılmış. Veya o görev verilmiş!. 

Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil dokuz ülkenin Katar'la ilişkilerini kesmesine sebebiyet veren Katar-Suudi Arabistan gerilimi büyürken Türkiye' nin çıkardığı tezkere meydan okuma bağlamında oldukça anlamlıydı.. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan' ın tezkere hamlesi, "ABD ve Suudi Arabistan'ın hedef tahtasında olan Katar'ın Türk askerleri tarafından korunmaya ihtiyaç duyacağı bir kriz ortamının habercisi olabilir." TSK'nın krizlere müdahale etme yetkisi olmasıda bu endişeyi kuvvetlendiriyor.

Peki Türkiye Katar konusunda kayıtsız kalabilir miydi? Kurtulmuş: "Cumhurbaşkanımız diplomasi trafiğiyle Katar sorununu çözmeye çalışıyor açıklamasında bulundu." Neredeyse erken kalkanın yönetime el koyacağı, demokrasiden uzak, para ve güce tapınan ülkeciklerden söz ediyoruz! 

ABD bir yandan Tahran' a saldırı düzenliyor diğer yandan Tahranla/ İranla 60 adet uçak alım anlaşması yapıyor! Trump Suudi Arabistanla 110 milyar dolarlık ABD tarihinin en büyük silah satım anlaşmasını imzaladı. Peki Türkiye' nin bir hesabı var mı?

Bir saray darbesiyle, baskılarla Katar Emiri'nin çekilmesi ve yeni iktidarın Suudi Arabistan'ın baskısına boyun eğmesi ihtimali düşünülüyor mu? Bu durum, Türkiye'yi özellikle Suriye'nin kuzeyinde ve Kuzey Irak'ta çok güç duruma sokabilir.

Beyler Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk'ün vasiyeti bir Ortadoğu politikası var. Atatürk, "Türkiye Arap dünyasıyla yakın ilişkiler kurmalı ama onların aralarındaki ihtilaflara karışmamalı." der. Kulaklara küpe olsun. Hala dersimizi almadık mı?



Sevgi ve Saygıyla
Sevginaz Hamevioğlu

Telif Hakkı

© Sevginaz Hamevioğlu @ tahtaPod.com | Tüm hakları saklıdır.

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

Oruç Sadece Aç ve Susuz Kalmak mıdır?
KADINLARA YÖNELİK ŞİDDET VE TEMELİ

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin