23 NİSAN'DA NE OLDU?
23 Nisan'ın mânâsını erbâbı hatırlatmalı.
Biz daha çok çocuk bayramı gibi kutluyoruz.
Öyledir.
Ama öncelikle "millî hâkimiyet" bayramıdır.
Sonradan "ulusal egemenlik" dediğimiz bayram.
Prof. Dr. Vahdettin Engin'nin şâhâne değerlendirmesi bu manada bir hâfıza yenilemesidir ve olanı biteni anlamaya dâvettir.
"23 NİSAN 1920
"TBMM 23 Nisan 1920 tarihinde açıldı. O gün başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere bütün Kuvayı Milliyeciler Hacı Bayram camiinde Cuma namazı kıldılar. Sonra da Meclis binası önüne geldiler. Meclis dualarla açıldı. Mustafa Kemal Paşa Meclis Başkanı seçildi. Aynı gün bir numaralı karar alındı: "TBMM'nin bu kere seçilen azalarla İstanbul Meclisi Mebusanı'ndan katılan azalardan teşkil edilmesine karar verildi".
Ertesi gün Meclis ilk kanununu çıkardı. "Ağnam resminin eskisi gibi dört misli olarak alınmasına karar verildi".
Gerek ilk kararın, gerekse ilk kanunun taşıdığı anlam şudur. İstanbul'da İngilizlerin dağıttığı Meclis Ankara'da faaliyetini sürdürmeye devam etmektedir. O yüzden İstanbul meclisinin son görüştüğü kanun tasarısı olarak "ağnam vergisi" kanunu çıkarılmıştır.
Bu davranış aynı zamanda Dünyaya da bir mesaj vermektedir. Başkentini işgal etseniz de Türk Devleti mücadelesini devam ettirecektir. Nitekim öyle oldu. 23 Nisan'da açılan Meclis, Başbuğ Mustafa Kemal Paşa önderliğinde, bütün işgalcileri ülkeden kovdu. Kutlu olsun!"
Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.