28 Yıldır Dinmeyen Acı: Çin Sömürgeciliğinin Barın Katliamı !

​5 Nisan 1990 tarihinde Doğu Türkistan'ın Barın kasabasında meydana gelen "Barın Katliamı" 28. yıl dönümünde acısını hissettirmeye devam ediyor.

Barın katliamı , Çinin Doğu Türkistan!da kanlı sömürge tarihinin kanlı yüzünün ortaya çıkması ve Doğu Türkistanlıların Çin sömürgeciliğine karşı özgürlük ateşini yakan Doğu Türkistan tarihinin önemli bir evresidir.

Barın Direnişi Doğu Türkistan Türklerine soykırımın en acısıdır, şiddetlisidir Barın ayaklanması demir kale içinde Çin esiri olan Türklerin Çin sömürgeciliğinin köleci sistemine karşı ayaklanıp, Doğu Türkistanın özgürlüğü ve bağımsızlığını elde etmek amacıyla canlarını vererek şehit olmalarıdır..Barın, Doğu Türkistan'daki binlerce Uygur köyünden yükselen milli şuur mücadelesi olmakla beraberce, birlikte Doğu Türkistan Türklerinin uzun yıllardan içindeki özgür sesinin tüm dünya yayılmasıdır ve görmüş oldukları baskıların, işkencelerin tek bir yanıdır.

Doğu Türkistan Türklerinin Barın olayı özgürlüğe ve bağımsızlığa kavuşmak için yapılan bir bağımsızlık hareketi bütün dünyaya duyurmak amacıyla milli bir hareketidir.

Barının kahraman şehitleri Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı uğruna kanlarını vererek, şehit düşmüşlerdir önde gelen, kahraman Zeydun Yusuf ve onun silah dava arkadaşları din, vatan ve millet uğrunda büyük güce sahip olan Çinliler gibi, acımasız düşmanla savaşarak, kanlarını, canlarını vererek şehit olarak Doğu Türkistan bağımsızlık hareketinin Ölümsüz kahramanları oldular.

İşgalci Çin güçlerinin büyük bir katliama imza attıkları olayda binlerce Doğu Türkistanlı şehit olmuş ve beşikte yatmakta olan bir bebeğin vücudunda 77 adet mermi izine rastlanmıştı.

BARIN KATLİAMI NEDİR?

Doğu Türkistan'ın en önemli şehirlerinden biri olan Kaşgar vilayetinin Aktu nahiyesi sınırları içerisindeki Barın köyünde 5 Nisan 1990 tarihinde Ramazan ayının 17. günü Müslüman Türkler bölgede bulunan bir camiyi içinde ibadet edilebilir bir hale getirmek istedi.

Söz konusu girişimleri engelleyen Çin güçlerine karşı koyan Türkler önce ilkel araç-gereçlerle ve daha sonra da Çinlilerden elde ettikleri silahlarla çatışmaya başladı ve çatışmalar gittikçe şiddetlendi.Günlerce devam eden ve bir milli kurtuluş savaşına dönüşen bu bölgesel savaşın en önemli özelliği, Çin gibi bir işgalci güce karşı bir avuç Doğu Türkistanlı'nın başkaldırısıdır..

Barın kahramanlarının genç lideri Zeydin Yusuf (Zeydin Kari) 1990 yılının Mart ayında mücadele arkadaşlarına hitaben yapmış olduğu konuşmasında şunları söylemişti:

"Bir milli kurtuluş hareketinin başarısızlıkla sonuçlanması sonucunda milli kurtuluş hareketine katılanların şehit olmaları onlar için çok zor elde edilebilir ve çok değerli bir manevi kazançtır. Bu durum sadece o milletin ve o ülkenin istiklaline kavuşması sürecinin biraz daha uzaması anlamına gelir. Fakat milli kurtuluş hareketi fikrinin yok olması ise, bir milletin tamamen yok olması anlamına gelir. Bu sebeple, bizden sonra başka milletlerin bizlere 'Yok olmuş bir millet' damgası vurmamaları ve milli kurtuluş hareketi fikrinin yok olmaması için şehit olmaya her an hazır olmamız gerekmektedir.

"Çin askeri birliklerinin havadan ve karadan yaptıkları saldırılara kahramanca karşı koyan ve çok çetin bir savaşa girişen Doğu Türkistanlılar dünyada eşine az rastlanır bir destan yazarak şehit oldu, yaralı ve sağ olarak esir düşen Barın kahramanlarının birçoğu da yargısız infazlarla bölgeden çıkartılmaksızın kurşuna dizilerek şehit edildi.

.Çin saldırılarında söz konusu bölgedeki 9 köy havadan bombalanmış, binlerce Doğu Türkistalı katledilmişti. Görgü tanıklarının ifadelerine göre de beşikte yatmakta olan bir bebeğin vücudunda 77 adet mermi izine rastlanmıştı.Çin Halk Cumhuriyeti küçücük Barın kasabasındaki olayda 4000 üstünde Türkü öldürmüştür.
Çok sayıda Türklerde yaralanmıştır.
Doğu Türkistanlılar 1990 yılı Nisan ayının 5'inde Kaşgar'ın Aktuğ nahiyesinin "BARIN" kazasında başlattıkları bu "Millî Kurtuluş Hareketine… , "BARIN SAVAŞI" da demektedirler; çünkü "Barın Millî Kurtuluş Hareketi," Doğu Türkistan halkının Kızıl Çin Doğu Türkistan halkının Kızıl Çin esaretine hiçbir zaman boyun eğmediğinin, eğmeyeceğinin ve çektirilen bütün işkencelerin hesabının bir gün mutlaka sorulacağının açık bir göstergesidir.
"Barın Özgürlük Savaşı," Doğu Türkistan halkını Kızıl Çin'in ateş çemberi içine terk ederek kafalarını kuma gömen bazı dünya devletlerine de verilmiş bir derstir. "Barın Özgürlük Savaşı", "Nasıl olsa yapılacak bir şey yok" diyerek ümitsizlik uçurumuna yuvarlananların alınlarının ortasına indirilmiş bir çelik yumruktur.Çin esaretine hiçbir zaman boyun eğmediğinin, eğmeyeceğinin ve çektirilen bütün işkencelerin hesabının bir gün mutlaka sorulacağının açık bir göstergesidir.

Barın Özgürlük Savaşı", "Doğu Türkistan bağımsızlık   mücadelesinin Doğu  Türkistan özgür  oluncaya kadar kesintisiz olarak devam  edeceğinin  bir işaretidir.

Barın Şehitlerini Rahmetle anıyor.. Kızıl faşit Çin zulmünü lanetliyoruz.!

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

Çıkar İttifakçılarının Bugün Türkeş’i Anmaya Hakkı...
BAŞBUĞU ANMAK ve ANLAMAK

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin